preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lipovac

Povijest Lipovca

 Selo je dobilo ime prema imenu lipova drveta. U obliku imena Lypowez prvi put je zabilježeno 1484. godine, kada je pripadalo gradu Moroviću. Prvi puta se ime Lipovac spominje 1720. godine.

Lipovačko je područje bilo od davnina naseljeno. Na području lipovačkog atara iskopani su tragovi neolitske i rimske kulture. Lipovac je u kasnom srednjem vijeku pripadao morovičkom posjedu koji se otud protezao sve do rijeke Save. U okolici Lipovca bilo je više zaselaka i salaša po imenom Lukovo, Lučica, Dragovci i Brod. Starohrvatsko stanovništvo održalo se u ovim selima tijekom cijelog osmanlijskog razdoblja. nakon propasti turskog carstva na podrućju Slavonije stare su se porodice s tog zemljišta okupile u selu Lipovcu. Kada je Lipovac uključen u Slavonsku vojnu krajinu, dobio je svoj današnji oblik. Selo je okupljeno oko ceste uz koju se potpuno izgrađivalo, a od 20 stoljeća počele  su se izgrađivati i ulica usporedno s glavnom.

 

rat 

 

Oko 1,5 km zapadno od mjesta nalazi se starodrevna crkva gotičkog stila " CRKAVA SV. LUKE". Postoji više tumačenja oko naziva crkve, no najvjerojatnije je da je crkva dobila naziv po slici svetog Luke koji je nakon što je naslikao Bogorodicu, ostao zadivljen njenom ljepotom.

 

gal/Uredjenje_staza/wIMG_1071.JPG 

 

Vrijeme postanka još uvijek se ne može sa sigurnošću odrediti, a također još uvijek nije potvrđeno da li je crkva prvobitna građevina ili je sagrađena na već postojećim temeljima. Naime izgledom i tragovima koji su vidljivi crkva pripada gotičkom stilu što bi značilo da je izgrađena s kraja 13. stoljeća ili početkom 14. stoljeća no ne slaže se podudarnost da dio građevinskog materijala kojim je crkva građena ne pripada navedenom razdoblju. Osim toga u neposrednoj blizini crkve pronađen je franački novac, kojeg je pronašao pred kraj 19. stoljeća Lipovački župnik Mihovil Meštrović. Prema njegovim istraživanjima i zapisima, moguće je da Lučica postoji još od vremena križarskih ratova, što bi značilo da je vrijeme gradnje započeto između 11. i 12. stoljeća. Tome u prilog govori da je uz crkvu Lučicu postojao templarski samostan, a poznato je da su templari bili na čelu križarske vojske. Još i danas tu činjenicu potvrđuje križ, odnosno njegov oblik, koji je bio znak prepoznavanja templarskog samostana.

 


 gal/Vanjska_istrazivanja/wlucica0056.jpggal/Vanjska_istrazivanja/wlucica0007.jpg    

Vrijeme postanka još uvijek se ne može sa sigurnošću odrediti, a također još uvijek nije potvrđeno da li je crkva prvobitna građevina ili je sagrađena na već postojećim temeljima. Naime izgledom i tragovima koji su vidljivi crkva pripada gotičkom stilu što bi značilo da je izgrađena s kraja 13. stoljeća ili početkom 14. stoljeća no ne slaže se podudarnost da dio građevinskog materijala kojim je crkva građena ne pripada navedenom razdoblju. Osim toga u neposrednoj blizini crkve pronađen je franački novac, kojeg je pronašao pred kraj 19. stoljeća Lipovački župnik Mihovil Meštrović. Prema njegovim istraživanjima i zapisima, moguće je da Lučica postoji još od vremena križarskih ratova, što bi značilo da je vrijeme gradnje započeto između 11. i 12. stoljeća. Tome u prilog govori da je uz crkvu Lučicu postojao templarski samostan, a poznato je da su templari bili na čelu križarske vojske. Još i danas tu činjenicu potvrđuje križ, odnosno njegov oblik, koji je bio znak prepoznavanja templarskog samostana.gal/Vanjska_istrazivanja/wlucica0007.jpg 


   gal/Procesija/w16.JPG 

 
 

 

 
 
 

 

 

 

hckjkcjkdc

Lipovačkopodrućll


 

 

VIRTUALNA UČIONICA

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Lipovac / Cvjetno naselje 8, HR-32246 Lipovac / os-lipovac.skole.hr / ured@os-lipovac.skole.hr
preskoči na navigaciju