preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lipovac

 


Vukovarsko-srijemska županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 00:03

Vukovarsko-srijemska županija predstavlja najistočniju našu županiju, a smjestila se između rijeka Dunava i Save na području jugoistočne Slavonije i zapadnog Srijema. Upravno, gospodarsko i kulturno sjedište Županije predstavlja grad Vukovar, a njeni ostali gradovi na koje ćemo se detaljnije osvrnuti u nastavku su Vinkovci, Ilok, Županja i Otok. Županija se još sastoji od 25 općina te se svojim gradovima broji više od 204 tisuće stanovnika. Vukovarsko-srijemska županija je posebna upravo po svojim brojnim plodnim oranicama, vinogradima, voćnjacima i šumama.
 

 [više]

Požeško-slavonska županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:57

Požeško-slavonska županija smještena je u samom srcu Slavonije. Okružena je s čak pet županija, te broji više od 85000 stanovnika. Županija se sastoji od pet općina i pet gradova te ima 277 naselja. Gradovi na koje ćemo se detaljnije osvrnuti u nastavku su Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternica te Požega koja predstavlja upravno, gospodarsko i kulturno središte Županije. Veliki dio Županije čini prelijepa Požeška kotlina koja je okružena Požeškom gorom, Psunjem, Papukom, Krndijom i Diljem.

 

 [više]

Virovitičko-podravska županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:55

Virovitičko-podravska županija povezuje ravnu Slavoniju i bregovitu Podravinu. Smjestila se između središnjeg i istočnog dijela kontinentalne Hrvatske, tako da se zapadni dio Županije nalazi na području bilogorske Podravine, dok istočni dio prelazi u slavonsku podravinu. Reljefno, Županija se dijeli na područje podravske nizine na sjeveru, te brdsko-planinski južni dio Županije pod koji spadaju sjeverne padine Bilogore, Papuka i Krndije. Županija je od davnina imala veliki prometni značaj zbog pogodnog položaja između srednjeg Podunavlja i srednjeg Jadrana, te zbog toka rijeke Drave koji prolazi Županijom te služi kao poveznica Hrvatske s istokom i zapadom.
 

 [više]

Varaždinska županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:51

Varaždinska županija najstarija je Županija prema pisanim dokumentima, te jedna od prvih organiziranih upravnih jedinica na području Hrvatske. Županija se smjestila u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Njeno kulturno, upravno i gospodarsko središte predstavlja grad Varaždin po kome Županija i dobila ime. Danas, Varaždinska županija broji 22 općine, a osim grada Varaždina, Županija se još sastoji od gradova Ivanca, Lepoglave, Ludbrega

 [više]

Krapinsko-zagorska županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:36

Krapinsko-zagorska županija smještena je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Na sjeveru Županija graniči s vrhovima Macelja i Ivančice, dok na jugoistoku dodiruje rubove zagrebačke gore. Rijeka Sutla na zapadu Županije čini ujedno i državnu granicu sa Slovenijom, dok je istočna granicu Županije određena porječjima rijeke Krapine i Lonje. Iako je svojom površinom ova Županija jedna od najmanjih u Hrvatskoj, ipak ona predstavlja jednu od najgušće naseljenih područja Hrvatske (s prosječnom gustoćom naseljenosti od 122 stanovnika/km). Na području čitave županije prevladavaju uglavnom seoska naselja, te novija gradska područja. Županija se sastoji od 25 općina i 7 gradova, a njeno kulturno, gospodarsko i administrativno središte je grad Krapina.

 [više]

Primorsko-goranska županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:32

Primorsko-goranska županija je jedna od najraznolikijih naših županija zbog prirodnih i kulturnih bogatstava koja se se susrela na povoljnom prometnom položaju. Smještena je na zapadu Hrvatske, a sastoji se od gorskog, primorskog i otočnog područja te svog administrativnog, upravnog i kulturnog središta, grada Rijeka. Županija je podijeljena na ukupno 14 gradova i 21 općinu, te 536 naselja

 [više]

Splitsko-dalmatinska županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:29

Splitsko-dalmatinska županija najveća je naša županija, a smještena je u središnjem dijelu hrvatskog juga; točnije u srcu povijesne regije Dalmacije. Ova Županija broji čak šesnaestak gradova. To su Split, Hvar, Imotski, Kaštela, Komiža, Makarska, Omiš, Sinj, Solin, Stari Grad, Supetar, Trilj, Trogir, Vis, Vrgorac i Vrlika. Osim nabrojenih gradova, Županija se sastoji i od 39 općina koje se nalaze raštrkane po obližnjim otocima i kopnu. Sjedište Županije je grad Split, a njeni najveći otoci su Šolta, Brač, Hvar i Vis te poluotok Čiovo.
 

 [više]

Osječko-baranjska županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:26

Osječko-baranjska županija smještena je u sjeveroistočnom djelu Hrvatske u njenom Panonskom području. Upravno i gospodarsko sjedište Županije je grad Osijek, a osim njega županija se sastoji od još šest gradova koji će svi biti ovdje opisani kako bi se kroz njih najbolje upoznali s ovom prelijepom Županijom. Osim Osijeka te gradova Belog Manastira, Belišća, Donjeg Miholjca, Đakova, Našica i Valpova, u Županiji se nalazi još i 35 općina. Ova Županija, koja je ustanovljena 1993. godine, prostire se uz područja oko donjeg riječnog toka rijeke Drave sve do njenog utjecanja u veliki Dunav. Oko plovnog područja Dunava nalazi se poznati Park prirode Kopački rit koji udomljuje mnogobrojne ptičje vrste, te je zaštićen zoološki rezervat. Zbog svoje ravničarske prirode, ova županija ima pogodne uvjete za razvojem poljoprivreda. Rijeke Dunav i Drava povezuju Županiju s mrežom europskih rijeka, a putem dvije zračne luke kod Osijeka Županija je povezana s ostalim zračnim lukama u Hrvatskoj.
 

 [više]

Brodsko-posavska županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:23

Brodsko-posavska županija nalazi se u južnoj Slavoniji gdje uz južnu stranu, prateći tok rijeke Save, graniči sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. Ova izrazito dugačka i uska Županija graniči s čak četiri hrvatske Županije; s Vukovarsko-srijemskom županijom na istoku, s Osječko-baranjskom županijom na sjeveroistoku, s Požeško-slavonskom županijom na sjeveru te na zapadu sa Sisačko-moslavačkom županijom. Njeni jedini gradovi su Nova Gradiška i Slavonski Brod, a Županija se dijeli na 26 općina i 185 naselja. Slavonski Brod predstavlja gospodarsko i upravno sjedište Županije. Sa sjeverne strane ovu slavonsku Županiju okružuju planina Psunj, te Požeško i Diljsko gorje, dok ju sa juga obrubljuje rijeka Sava. Brodsko-posavska županija sastoji se od brdskih, nizinskih i ravničarskih dijelova koji ju čine jedinstvenom zbog njenih prirodnih raznolikosti, a plovna rijeka i ugodni klimatski uvjeti su duboko utjecali na njen gospodarski razvoj i kulturu.
 

 [više]

Šibensko-kninska županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:18

Šibensko-kninska županija nalazi se na središnjem dijelu sjeverne Dalmacije, koji obuhvaća predivan dio jadranske obale, te se u svom zaleđu nastavlja na krševite predjele Zagore. Važno je spomenuti kako središnjim dijelom županije protječe rijeka Krka čiji je prostor zbog svoje posebnosti proglašen Nacionalnim parkom, dok se na sjeveru Županije nalazi planina Dinara čiji je vrh ujedno i najviši planinski vrh u Hrvatskoj

 [više]

Zadarska županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:15

Zadarska županija smjestila se na području sjeverne Dalmacije te zaleđa Ravnih Kotara i Bukovice. Županija je prirodno odvojena od kontinetalnog dijela Hrvatske visokim planinskim masivima Velebita, kroz koji danas prolazi tunel Sveti Rok koji povezuje jug i sjever Hrvatske. Važno je izdvojiti kako je Zadarska županija jedna od naših najvećih i najraznolikijih Županija, koja broji više od 160.000 stanovnika. Danas se Županija sastoji od 6 gradova i 27 općina, a osim Zadra, koji predstavlja administrativno, kulturno i gospodarsko središte Županije u nastavku ćemo se detaljnije osvrnuti i na gradove; Benkovac, Biograd na Moru, Nin, Obrovac i Pag.
 

 [više]

Istarska županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:13

Istarska županija je naša najzapadnija županija koja svojim najvećim dijelom obuhvaća područje Istarskog poluotoka. Županija se sastoji od deset gradova i trideset i jedne općine, a glavno administrativno središte županije je grad Pazin. Osim Pazina, u nastavku teksta detaljnije ćemo se osvrnuti i na ostale gradove Županije; Pulu, Poreč, Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Rovinj, Umag i Vodnjan. Županija se istiće blagom mediteranskom klimom i vegetacijom, predivnim morem, te poznatim prirodnim rezervatima kao što su Nacionalni park Brijuni i Park prirode Učka

 [više]

Ličko-senjska županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:10

Ličko-senjska županija pripada dvijema prirodno-geografskim različitim cjelinama; većim dijelom Gorskoj Hrvatskoj, a manjim dijelom Hrvatskom primorju. Županija je okružena Primorsko-goranskom županijom na sjeverozapadu, Karlovačkom županijom na sjeveru, Zadarskom županijom na jugu te graniči sa susjednom Bosnom i Hercegovinom na istoku.

 

 [više]

Sisačko-moslavačka županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:07

županijom, te sa susjednom Republikom Bosnom i Hercegovinom na jugu. Sisačko-moslavačka županija je smještena na južnom dijelu središnje Hrvatske, te obuhvaća Posavinu, Banovinu, Moslavinu kao i dio Slavonije i Korduna. Županija graniči sa Zagrebačkom, Karlovačkom, Bjelovarsko-bilogorskom, Požeško-slavonskom i Brodsko-posavskom Županija danas broji više od 183 tisuća stanovnika, a njeno sjedište nalazi se u Sisku. Osim Siska, Županija se sastoji od 13 općine te gradova Gline, Hrvatske Kostajnice, Kutine, Novske i Petrinje, na koje ćemo se detaljnije osvrnuti u nastavku teksta.
 

 [više]

Karlovačka županija

Autor: Grgur Jurković, 4. 5. 2011. 22:04

Karlovačka županija smještena je u središnjem dijelu Hrvatske, a osim što graniči sa Zagrebačkom, Sisačko-moslavačkom, Primorsko-goranskom i Ličko-senjskom županijom, ona još graniči i sa Republikom Slovenijom te Republikom Bosnom i Hercegovinom. Kao što i samo ime Županije govori, grad Karlovac predstavlja njeno glavno gospodarsko, administrativno i kulturno središte, a osim njega Karlovačka županije se još sastoji od gradova Duge Rese, Ogulina, Slunja i Ozlja. Osim pet gradova, Županija još ima i 17 općina, te ukupno broji više od 140 tisuća stanovnika. Zbog svog povoljnog prometnog položaja na mjestu gdje se povezuje Jadran s Europom, Karlovačka županija sve više dobiva na gospodarskoj važnosti.
 

 [više]

Međimurska županija

Autor: Grgur Jurković, 3. 5. 2011. 23:50

Međimurska županija nalazi se na krajnjem sjeverozapadu Hrvatske, a zbog svoje prelijepe prirode koja se ističe zelenim brežuljcima i ravnicama, te brojnim jezerima i vodenim tokovima, danas se još naziva i vrtom Hrvatske. Županija je omeđena rijekom Murom na sjeveru i istoku te rijekom Dravom na jugu. Također, zapadni dio Županije dolazi u dodir s obroncima Alpa, dok se srednji i istočni dotiču s ravnicama Panonske nizine. Sjeverne granice Županije ujedno su i državne granice Hrvatske prema Sloveniji i Mađarskoj, a u neposrednoj blizini se nalazi i Austrija. Međimurska županija u zemljopisnom i povijesnom smislu pripada regiji Međimurje, pa se danas za nju često koristi i naziv Međimurje malo. Glavno administrativno, kulturno i gospodarsko središte Županije je grad Čakovec, a osim njega Županija se još sastoji od gradova Mursko Središće i Preloga, te od 22 općine. Važno je istaknuti kako Županija predstavlja najgušće naseljen dio Hrvatske u kojem danas živi oko 120 tisuća stanovnika.  
 

 [više]

Bjelovarsko-bilogorska županija

Autor: Grgur Jurković, 3. 5. 2011. 23:48

Bjelovarsko-bilogorska županija smještena u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, točnije na istočnom području gdje se nalazi grupa županija koja čini središnji dio Hrvatske. U tom kontekstu, Županija je okružena s Koprivničko-križevačkom županijom na sjeveru, Virovitičko-podravskom županijom na sjeveroistoku, Sisačko-moslavačkom županijom na jugu te Zagrebačkom županijom na zapadu. Također, Županija se danas sastoji od 5 gradova i 18 općina, te broji više od 133 tisuće stanovnika. Osim Bjelovara koji je glavno gospodarsko, kulturno i upravno središte Županije, gradovi Čazma, Daruvar, Garešnica i Grubišno Polje predstavljaju ostale gradske županijske sredine koje ćemo detaljnije opisati u nastavku.
 

 [više]

Koprivničko-križevačka županija

Autor: Grgur Jurković, 3. 5. 2011. 23:45

Koprivničko-križevačka županija je smještena na sjeverozapadu Hrvatske. Svojim većim djelom okružena je županijama središnje Hrvatske (Međimurskom, Varaždinskom, Zagrebačkom, Bjelovarsko-bilogorskom i Virovitičko-podravskom županijom), a na svom krajnjem sjeveroistoku dijeli granicu sa susjednom Mađarskom

 [više]

Dubrovačko-neretvanska županija

Autor: Grgur Jurković, 3. 5. 2011. 23:37

Dragi čitatelji, poučnu šetnju kroz sve hrvatske Županije započinjemo na krajnjem jugu naše prelijepe domovine, točnije na mjestu gdje se rijeka Neretva isprepliće s Jadranskim morem. Riječ je naravno o Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja zbog svojih brojnih kulturno-povijesnih i prirodnih znamenitosti predstavlja jedno od najljepših područja ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi.

 [više]

  

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Lipovac / Cvjetno naselje 8, HR-32246 Lipovac / os-lipovac.skole.hr / ured@os-lipovac.skole.hr
preskoči na navigaciju