preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lipovac

Kazahstan

Autor: Grgur Jurković, 3. 5. 2011. 22:36

Nakon Argentine putujemo u predjele središnje Azije gdje ćemo se upoznati s Kazahstanom i njegovim zanimljivostima. Iako u ovoj devetoj po površini državi svijeta uglavnom prevladavaju nizinska područja, Kazahstan je također mjesto velike zemljopisne raznolikosti gdje se skladno izmjenjuju nizinska, brdovita, planinska i pustinjska prostranstva, praćena velikim brojem jezera. Kao država izgrađena na bogatom kulturnom nasljeđu Kazahstan se od osamostaljenja 1991. godine do danas postepeno razvio u sve značajniju političku i gospodarsku silu središnje Azije. Pozivamo vas da nam se pridružite na još jednoj šetnji najvećim državama svijeta te pored općih podataka o Kazahstanu saznate više o Aralskom jezeru, najvećoj svemirskoj luci Bajkonuru i tradicionalnom kazahstanskom žičanom instrumentu dombri.
 

 [više]

SUDAN

Autor: Grgur Jurković, 3. 5. 2011. 22:31

Iz Kazahstana putujemo na sjeveroistok Afrike gdje ćemo se upoznati sa Sudanom - desetom po površini najvećom državom svijeta koja je ujedno i najveća država afričkog kontinenta. Premda se ističe bogatim kulturno povijesnim nasljeđem koje se veže i uz povijest Egipta, Sudan je relativno mlada zemlja koja je stekla svoju samostalnost tek sredinom 20. stoljeća. Nakon neovisnosti Sudan se našao u dugotrajnim etničkim, vjerskim i ekonomskim sukobima od kojih se poslije uspostavljanja gospodarskih reformi krajem prošlog stoljeća počeo uspješno oporavljati. Kao zemlja koja temelji svoj razvoj na posjedovanju bogatih prirodnih izvora Sudan danas predstavlja državu s jednim od najbrže rastućih gospodarstava na svijetu. Ukoliko pored općih podataka o Sudanu želite doznati više i o brdu Jebel Barkal i drevnom gradu Napati, čuvenim nubijskim piramidama te Nacionalnom parku Dinderu tada vas pozivamo da nam se pridružite na još jednoj šetnji širom svijeta.
 

 [više]

Demokratska Republika Kongo

Autor: Grgur Jurković, 3. 5. 2011. 22:24

, Demokratska Republika Kongo je smještena u srcu afričkog kontinenta DR Kongo se ističe kao zemlja s belgijskim kolonijalnim nasljeđem u kojoj živi na stotine različitih etničkih grupa. Unatoč bogatim prirodnim resursima i velikoj biološkoj raznolikosti DR Kongo je danas, nažalost, jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, na što su uvelike utjecale vrlo nestabilne političke prilike i dugotrajni oružani sukobi koji su uslijedili u zemlji nakon stjecanja samostalnosti od Belgije 1960. godine.
 

Pozivamo vas da nam se pridružite na još jednoj šetnji širom svijeta na kojoj pored općih podataka o DR Kongu možete saznati više i o rijeci Kongo, Nacionalnom parku Garambi i Pigmejima. Konačno, u nadi da ste u ovoj seriji članaka naučili nešto novo ili barem osvježili staro znanje, želimo vam se zahvaliti na vjernosti te se isto tako nadamo da ćete nas nastaviti pratiti u novim lutanjima širom svijeta i kroz 2011. godinu!

 [više]

ALŽIR

Autor: Grgur Jurković, 3. 5. 2011. 22:22

Alžir je smješten na sjeveru Afrike, Alžir je najveća zemlja na Sredozemnom moru, druga po površini na afričkom kontinentu, te jedanaesta po površini najveća država svijeta. Također, određen svojim povoljnim smještajem na Sredozemlju i pustinjskim zaleđem na jugu, Alžir se ističe bogatim kulturno-povijesnim nasljeđem koje se veže uz povijest drevne Numidije, Kartage, Rima, Bizanta, Španjolske, Osmanskog carstva i Francuske republike. Stekavši samostalnost od Francuske tek 1962. godine, Alžir danas temelji svoj gospodarski razvoj na proizvodnji nafte i zemnog plina te je važan član mnogih međunarodni političkih i gospodarskih organizacija. Pozivamo vas na još jednu šetnju širom svijeta na kojoj pored općih podataka o Alžiru možete saznate više i o rimskom naselju Djemili, Nacionalnom parku Tassili n'Ajjeru, te narodu Kabila.

 [više]

AUSTRALIJA

Autor: Grgur Jurković, 30. 4. 2011. 19:57

Šetnju najvećim državama svijeta nastavljamo u Australiji, šestoj po površini najvećoj zemlji svijeta koja se između ostalog ističe jedinstvenim biljnim i životinjskim svijetom, svojstvenom kulturom starosjedioca Aboridžina te kolonijalnim nasljeđem. Osim što je danas jedna od gospodarski najrazvijenijih i najstabilnijih zemalja svijeta, Australija je također zemlja koja krije mnoge zanimljivosti. Upravo zato vas pozivamo naši dragi čitatelji da nam se pridružite na ovom putovanju te da osim općih podataka o ovoj predivnoj zemlji saznate više i o didžeridu-u, bumerangu i koalama.
 

 [više]

  

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Lipovac / Cvjetno naselje 8, HR-32246 Lipovac / os-lipovac.skole.hr / ured@os-lipovac.skole.hr
preskoči na navigaciju