preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lipovac

Riba klaun

Autor: Grgur Jurković, 18. 3. 2012. 12:57

Riba klaun biolozima i akvaristima je poznata pod nazivom Amphiprion percula, dok ju djeca često nazivaju "Nemo" po crtanom filmu u kojem se pojavljuje. Svoje ime ova živopisna riba može zahvaliti kombinaciji boja koje zaista podsjećaju na klauna. Tijelo ove ribice žarke je narančaste boje s tri vertikalne, crno obrubljene bijele pruge

 [više]

Riba strijelac

Autor: Grgur Jurković, 17. 10. 2011. 15:27

 Kada je u potrazi za hranom riba strijelac gleda iznad vode. Rasprostranjena je u Indiji, Aziji i sjevernoj Australiji, a ima velike oči koje su okrenute prema naprijed. Kroz površinu vode može uočiti kukca koji se nalazi na grani iznad nje 

.


 

 

 [više]

Majmuni drekavci

Autor: Grgur Jurković, 19. 9. 2011. 20:43

 


 
 [više]

Hanumanovi ili indijski languri

Autor: Grgur Jurković, 19. 9. 2011. 20:39

 


 

 
 [više]

Vreća za spavanje ribe papigače

Autor: Grgur Jurković, 19. 9. 2011. 20:37

 

Vrsta Papigače (Scarus vetula), svaku večer si napravi noćni dom. Dok druge ribe traže privremeno utočište u pukotinama stijena ili ukopavajući se u mulj, riba papigača boravi u vreći koju je sama izlučila.

Kako bi napravila zaštitnu vreću, riba izlučuje prozirnu želatinoznu sluz kojom polako omota svoje tijelo. Da bi napravile čahuru, ribama je ponekad potreban jedan sat a isto toliko im je potrebno i da izađe iz nje sljedećeg dana. Čahura ujedno služi prikrivanju njezina mirisa od grabežljivaca kao što su jegulje. 

 [više]

Plavonoga bluna

Autor: Grgur Jurković, 19. 9. 2011. 20:32

Morska ptica iz roda pelikana (Sula nebouxii) ili engl. blue-footed booby koja živi u tropskim i suptropskim područjima Amerike, poznata pod imenom plavonoga bluna, jedna je od najfascinatnijih vrsta koj se može naći na Galapagosu.
Često se mogu vidjeti kako se gnijezde u stijenama u blizini obale.

Iz šarolikog ptičijeg svijeta izdvaja se zahvaljujući nogama između čijih je prstiju razapeta svjetloplava plovna kožica.
Ova plava stopala posebno dolaze do izražaja kada se mužjak udvara ženki. Kad odabere ženku, mužjak podiže noge uvis pokazujući pri tom svoja upečatljiva plava stopala. Kako bi još više zadivio ženku širi svoja krila. Obično ženka za svojeg partnera odabere mužjaka sa najplavijim stopalima.

Ako ona pristane, oboje će podići kljunove ka nebu, a mužjak će svoj uspeh oglasiti prodornim zviždukom. Zbog neobičnog izgleda i ponašanja ali i nespretnog hoda zbog čega ih je lako uhvatiti, španjolski kolonosti su ovu pticu nazvali Bobo, što znači “glupo” na španjolskom jeziku.

 

 


 

 
 [više]

Prozirni leptir-Greta Oto

Autor: Grgur Jurković, 19. 9. 2011. 20:30

Greta Oto je leptir koji je poznat po svojim prepoznatljivim transparentnim krilima. Njegov najčešći engleski naziv je glasswing dok španjolski naziv ovoga interesantnog leptira je „espejitos“, što znači „malo ogledalo.“
Doista, tkivo između žila krila izgleda poput stakla.
Prirodno stanište Greta Oto leptira je Meksiko i Panama a može ga se naći i u planinskom području oko grada Caracasa u Venezueli. 


 

 
 [više]

Svilasta kokoš

Autor: Grgur Jurković, 19. 9. 2011. 20:23

 

Svilasta kokoš je pasmina karakteristična po atipično pahuljastom perju koje na dodir je nježno poput svile pa otuda i ime. Pasmina ima i nekoliko drugih neobičnih osobina: tamno plavu boju mesa i kostiju (u Kini su poznati kao wu ji gu – doslovno piletina s crnim kostima), upečatljivo tirkizne plave uške i pet prstiju na svakoj nozi. Uz svoje specifične fizičke karakteristike, svilaste kokoši dobro su poznati po svojoj mirnom, prijateljskom temperamentu. Spadaju među poslušnije peradi i smatraju se idealnim za kućne ljubimce. 

 [više]

Nevjerovatna bića skrivena u dubinama Bijelog mora

Autor: Grgur Jurković, 19. 9. 2011. 20:12

 

Nalik jezivim bićima iz sci-fi filmova, ova neobična stvorenja krstare dubinama jednog od najudaljenijih mora na Zemlji. Unatoč negostoljubivom okolišu, Aleksandar Semenov, ronilac i biolog Biološke stanice koja se nalazi u Bijelom moru, roneći na dubinama većim od 40 metara ispod leda dokumentira ta izvanredna stvorenja. Kako bi ih uočio koristi strobo svjetlo jer većina njih je prozirna i u mračnim dubinama potpuno nevidljiva. Koriste svoju nevidljivost kako bi se obranile od predatora ili ako su grabežljivci kako bi iznenadili plijen. 

 [više]

Kakapo - sova papiga

Autor: Grgur Jurković, 19. 7. 2011. 13:05

 Kakapo je rijetka i tajanstvena papiga koja živi na tlu, u planinama Novog Zelanda. Kopa nizove kuglastih rupa na istaknutim mjestima na obroncima.Njihov je cilj da privuku ženke širenjem glasova na sve strane. Mužjak napuhuje cijelo tijelo i stvara jedan huk svake 3 sekunde u trajanju od 45 sekundi. Svake se noći može glasati sedam sati, zbog čega je dobio nadimak "sova papiga".Napuhujuća zračna vrećica koja se nalazi u dušniku mužjaka pojačava zvuk koji ženka može čuti 5 km daleko.

 

 [više]

Krijesnice

Autor: Grgur Jurković, 19. 7. 2011. 13:00

Ugledamo li tijekom dana krijesnicu, vjerojatno nam neće privući pozornost. No kada padne mrak, pogotovo tijekom mjeseca svibnja i lipnja, taj danju neugledan kukac pretvara se u pravu živu zvjezdicu! Nad poljima i livadama, u vrtu i kraj ceste svjetlucaju svojim žućkasto-zelenkastim svjetlom mnogobrojne krijesnice u svom valovitom letu nad zemljom.

 


 

Ugledamo li tijekom dana krijesnicu, vjerojatno nam neće privući pozornost. No kada padne mrak, pogotovo tijekom mjeseca svibnja i lipnja, taj danju neugledan kukac pretvara se u pravu živu zvjezdicu! Nad poljima i livadama, u vrtu i kraj ceste svjetlucaju svojim žućkasto-zelenkastim svjetlom mnogobrojne krijesnice u svom valovitom letu nad zemljom.

 [više]

Najbrža životinja - gepard

Autor: Grgur Jurković, 3. 6. 2011. 08:58

  

Gepard je mačka koja je u davnini živjela od Indije do Afrike dok se sada može naći samo u Africi. Zbog smanjenja njegovog velikog lovnog područja gepard je u današnje vrijeme skoro pred izumiranjem. Osnovna boja krzna geparda je žuta, a na trbuhu je u pravilu prilično svjetlija.

 

 

 [više]

Palas mačka

Autor: Grgur Jurković, 21. 5. 2011. 00:37

 

Palas mačka (Otocolobus manul ili Felis manul), je mala divlja mačka koja se kreće stjenovitim područjima (na visinama od 1.000 i 4.000 metara) i pustinjama zapadne Azije. Može se pronaći duž istočne i južne obale Kaspijskog jezera, sjevernog Irana, Indije i Pakistana, u Afganistanu i Turkmenistanu, zapadnoj i središnjoj Kini, Mongoliji. 

 [više]

  

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Lipovac / Cvjetno naselje 8, HR-32246 Lipovac / os-lipovac.skole.hr / ured@os-lipovac.skole.hr
preskoči na navigaciju